Špagety s rajčatovou omáčkou
Jedno z nejoblíbenějších jídel celé naší rodiny. Vždycky, když dusím rajčata, přilítne Benjamín do kuchyně a volá: „Barčo, my budeme mít zase ty dobrý těstoviny?“ Cyprián s Benjou mají nejraději penne, zatímco Tomáš s Kryšpou chtějí špagety, takže je to vždycky boj, čí těstovina vyhraje!
Stejnou omáčku můžete použít i do boloňských špaget, stačí si jen na cibulce opéct maso, přidat hrst nadrobno nakrájené mrkve, přilít omáčku z rajčat a pak už jen dusit.
Na 4 porce
Doba přípravy: 45 minut
500 g dobrých rajčat
80-100 ml olivového oleje
1 balíček špaget nebo penne
pár lístků čerstvé bazalky
parmezán na ozdobení
sůl
1. Když vařím omáčku z cherry rajčátek, dám je celá do rendlíku, zaliju je olivovým olejem a dusím pod pokličkou zhruba 30 minut, do úplného rozvaření. Někdy připravuju omáčku z velkých rajčat, která nakrájím na kostky a dál je postup stejný. Když jsou rajčátka rozvařená, propasíruju je přes cedník a dochutím je solí a pepřem.
2. Vysoký hrnec si napustím vodou a přivedu ji k varu. Do vroucí osolené vody přidám špagety a uvařím je podle návodu na obalu al dente. Uvařené špagety sliju, zaliju je omáčkou a dobře je promíchám. Pak je rozdělím na talíře, přidám nastrouhaný parmezán a pár lístků čerstvé bazalky.